nahoru
Menu
Základní škola Velké Březno
Základní škola Velké Březno

Obědy

V naší školní jídelně se přísně dohlíží na kvalitu stravy. Kontrola probíhá již od příjmu surovin, přes výrobu až po výdej. Školní jídelna se také snaží zařazovat do jídelníčku nové recepty.

Informace o surovinách ve školní jídelně

  • Hovězí, vepřové a kuřecí maso, z kterého vaříme v naší školní jídelně je z českého chovu.
  • Vejce jsou také z ČR. Dbáme, aby se jednalo buď o volný nebo podestýlkový chov.
  • Zeleninové polévky, zeleninové saláty připravujeme převážně z čerstvé zeleniny, mraženou a sterilovanou zeleninu používáme jen minimálně.
  • Houskové knedlíky, kynuté buchty nedovážíme, připravují je kuchařky ve školní kuchyni.
  • Bramborová kaše je připravována pouze z čerstvých brambor.
  • Každá školní jídelna má povinnost podle vyhlášky 107/2005 Sb. o školním stravování dodržovat výživové normy a plnit tzv. spotřební koš.

Alergeny v potravinách

  • Od 13. prosince 2014 je účinné Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho musí mít každý spotřebitel možnost se dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitel informován.
  • Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Označení přítomnosti alergenu je vyznačeno na jídelním lístku číslem, seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla je vyvěšen u každého jídelního lístku.
  • Přítomnost alergenu je přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity pří výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně. Přecitlivělost na některý alergen nelze spojovat s dietním stravováním. Tuto skutečnost si musí hlídat každý sám. Jídelna má pouze funkci informační.
  • EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Seznam alergenů je uveden zde. (295.1 kB)

Spolupracujeme